Kamini namenjeni dekoraciji

Zagotovo se marsikdo od vas sprasuje, kaj pravzaprav so dekorativni kamini na bioetanol? Dekorativni kamini na bioetanol so kamini s pravim ognjem, ki delujejo na bioetanol. Za svoje delovanje potrebujejo le bioetanol in kljub pravemu ognju ne potrebujejo dimnika.

Bioetanol je alkohol, ki je pridobljen s postopkom fermentacije različnih agrikultur bogatih z vsebnostjo ogljikovih hidratov in sladkorjev (npr. pšenica, sladkorni trs, sadje, krompir). Ob gorenju tako bioetanol zgori v celoti, tako da ob gorenju ne nastajajo saje ali dim. Stranski produkt gorenja je CO2, ki pa se ob delovanju sprošča v zanemarljivih kolicinah, prav tako vlaga. Količine CO2 pri delovanju lahko primerjamo s količinami CO2 pri izdihanem zraku nekaj oseb.

Dekorativni kamini na bioetanol imajo odprta gorišča, saj za svoje delovanje jemljejo zrak iz prostora, kar pa zaradi majhne porabe kisika in nizke ravni nastajanja CO2 ni nevarno – kljub temu pa mora ob delovanju kamina biti zagotovljen dotok svežega zraka v sam prostor.

Kamini na bioetanol nimajo primarne funkcije ogrevanja, saj so v prvi vrsti namenjeni dekoraciji in imajo tudi omejen čas gorenja (v povprečju med 2,5 do 4 ure – odvisno od modela gorilnika). Seveda pa ob svojem delovanju zaradi pravega ognja oddajajo tudi določeno količino toplote, tako da se lahko temperatura v prostoru ob delovanju kamina povzpne tudi za nekaj stopinj.

Postavitev

Za kamine na bioetanol že v osnovi velja dejstvo, da so enostavni za postavitev in da ne zahtevajo posebnih spretnosti in znanja v zvezi z montažo. Tako je potrebno namizne oz. prenosne kamine samo postaviti na zeleno mesto (potrebno je le biti previden, da jih ne postavimo v neposredno bližino vnetljivih materialov). Podoben princip je tudi pri postavitvi talnih ali pregradnih kaminov, ki so v večini primerov prostostoječi, tako da v večini primerov pritrjevanje oz. montaža ni potrebna. Nekaj malega montaže zahtevajo stenski kamini, ki pa se privijačijo na steno na podoben način kot slike ali stenske omarice.

Pri določenih modelih kaminov je potrebno pri prvi instalaciji le vstaviti kurišče vanj položiti gorilnik, na katerega se položimo dekoracijo, kot so npr. umetna keramična drva ali okrasno kamenje. Pred samim vžigom je potrebno le se v sam gorilnik natočiti zadostno količino bioetanola, počakamo nekaj trenutkov in nato z vžigalnikom (vžigalnik za prižiganje je priložen k gorilniku) prižgemo gorilnik.

Skratka vsi bio kamini so narejeni tako, da jih lahko brez večjih težav in posegov premikamo po prostoru ali v druge prostore, tudi ob renoviranju ali selitvi. Vzdrževanje je prav tako več kot enostavno. Prav tako ni potrebno nikakršno čiščenje, kot je na primer potrebno pri klasičnih kaminih. S kamina je potrebno občasno z rahlo navlaženo mehko krpo obrisati le prah.

Dekorativni kamini - Popolna dekoracija doma